17. huhtikuuta 2024 | Johan Thodén

uutishuone

Esitäytetyt veroilmoitukset ovat saapuneet!

Verokarhu on jälleen kerran muistuttanut verovelvollisia tuttuun keväiseen tapaansa esitäytettyjen veroilmoitusten merkeissä.

Jos jo tässä vaiheessa tiedät, että sinulla on viime vuonna (2023) ollut paljon tapahtumia, vähennyksiä tai sivutuloja, jotka tulisi vielä erikseen tarkastaa ja/ tai ilmoittaa verotuksessa, on viime verovuoden kirjanpidon tarkastaminen suositeltavaa tehdä viimeistään nyt, jotta vältyt viimehetken stressiltä.

Esitäytetty veroilmoitus on aina syytä tarkistaa huolella ja varmistaa, että kaikki siinä ilmoitetut tiedot ovat oikein. Jos tiedot ovat oikein ei sinun tarvitse tehdä mitään. Jos et toimita Verohallinnolle mitään muutoksia esitäytettyyn veroilmoitukseen, tarkoittaa tämä sitä, että olet antanut veroilmoituksesi sen sisältöisenä kuin se on esitäytetyssä veroilmoituksessa ollut. Tällöin Verohallinto toimittaa sinulle myöhemmin verotuspäätöksen veroilmoituksesi pohjalta. Tällöin verotuspäätös on käytännössä sisällöltään sama, kuin esitäytetty veroilmoitus.

Jos esitäytetyllä veroilmoituksella ilmoitetut tiedot puolestaan ovat joltain osin virheelliset tai puutteelliset, on korjaukset ja täydennykset syytä toimittaa Verohallinnolle sinun esitäytetyllä veroilmoituksellasi esitettyyn määräpäivään mennessä. Ilmoittamasi korjaukset ja täydennykset muodostavat veroilmoituksesi, ja Verohallinto oikaisee ja muuttaa esitäytetyllä veroilmoituksella ilmoitettuja tietoja tekemäsi veroilmoituksen perusteella.

Jos olet esimerkiksi unohtanut ilmoittaa jonkin vähennyksen vuoden 2023 verokortin osalta, voi vähennykset ilmoittaa, ja ilmoitukset voi toimittaa Verohallinnolle nyt keväällä 2024 tehtävällä, verovuotta 2023 koskevalla veroilmoituksella. Tällöin mahdollisen liikaveron voi saada takaisin veronpalautusten muodossa verotuksen päätyttyä syksyllä 2024. Verotuksessa hyväksyttävistä vähennyksistä voit lukea lisää mm. Verohallinnon verkkosivulla.

Seuraavat määräpäivät kannattaa kirjata muistiin jo nyt:

·         Yhtiöiden tuloveroilmoitus ja elinkeinotoiminnan tuloveroilmoitukset tulee pääsääntöisesti jättää Verohallinnolle viimeistään 30.4.2024

·         Henkilöverotuksen osalta määräpäivät veroilmoituksen toimittamiselle vuonna 2024 ovat joko 7.5., 14.5. tai 21.5. Voit tarkistaa sinun verotustasi koskevan määräpäivän esitäytetyltä veroilmoitukselta tai omaverosta.

Verohallinto voi tarvittaessa ja pyynnöstä myös myöntää lisäaikaa veroilmoituksen toimittamiselle. Tämä saattaa olla tarpeen tilanteessa, jossa esitäytetyltä veroilmoitukselta puuttuu paljon tietoja tai jos tiedot ovat monelta osin virheelliset.

Verohallinto voi kuitenkin aina edellyttää lisäselvityksen toimittamista muutosten ja korjausten johdosta, joten kuitit ja tositteen on syytä pitää tallessa myös veroilmoituksen tekemisen jälkeen. Etenkin virtuaalivaluutoilla saatujen tulojen kohdalla, on Verohallinto usein edellyttänyt sekä lisäselvityksen että yksityiskohtaisten raporttien toimittamista.

Meillä Nordic Law’lla on laaja ammattitaito kryptovaluuttojen verotuksesta kuten myös yritys- ja henkilöverotuksesta kauttaaltaan. Jos sinua esimerkiksi askarruttaa kryptovaluutoilla saatujen tulojen verokohtelu, tai kaipaat apua kryptovaluutoilla saatujen tulojen tai tappioiden ilmoittamisessa, niin olethan yhteydessä matalalla kynnyksellä – ammattilaisemme avustavat sinua mielellään!

Artikkelin laadintaan osallistui juristiharjoittelijamme Charlotta Grandell.