12. joulukuuta 2018 | Jon Hautamäki

Corporate & Uutishuone

Ruokalähettipalvelun lähetti katsottiin Espanjassa työntekijäksi

UK:ssa sijaitsevan ruokalähettipalvelu Deliveroon lähetti katsottiin ensimmäistä kertaa Espanjassa työntekijäksi. Työntekijä vaati alioikeutta Espanjassa vahvistamaan, että työntekijälle myönnetään työntekijä-status, jonka myös alioikeus vahvisti. Deliveroo valitti ensin alioikeuden päätöksestä, mutta peruutti valituksen myöhemmin. Tämän myötä alioikeuden päätös on lainvoimainen.

Alioikeuden päätöksen myötä Deliveroo velvoitettiin suorittamaan lähetille korvauksia perusteettomasta irtisanomisesta.

Espanjan alioikeuden päätös on merkittävä huomioiden sen, että eri puolilla Eurooppaa keikkatalouteen (gig-economy) perustuvat palveluntarjoajat kiistelevät lähettien kanssa yhteistyön oikeudellisesta luonteesta. Suomessa eritoten Wolt ja Foodora ovat rakentaneet liiketoimintamallinsa sille, että kaikki lähetit toimivat itsenäisinä elinkeinonharjoittajina, jonka myötä Espanjan alioikeuden kaltainen ennakkopäätös voi aiheuttaa liikehdintää tämänkaltaisissa toimijoissa.

Espanjan alioikeuden päätös on ensimmäinen lajiaan Euroopassa, jonka myötä on odotettavaa, että uusia samaan aihepiiriin lukeutuvia päätöksiä on tulossa. Mielenkiintoisia aikoja on täten tiedossa.

12.12.2018 JON

Nordic LawWeb3- ja Fintech-oikeuden pioneeri